Π207: Ο φυλακισμένος

Π207: Ο φυλακισμένος

- in Ποίηση
0

The Prisoner, ένα βρετανικό σίριαλ 17 επεισοδίων 50 λεπτών το καθένα, είναι από τα πιο παράξενα κι έχει καθιερωθεί ως cult. Γυρίστηκε την περίοδο Σεπτ. 1966 – Ιαν. 1968 και προβλήθηκε Σεπτ. 1967 – Φεβρ. 1968 (ΗΠΑ Ιουν. 1968). Δημιουργός, παραγωγός, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ο Patrick McGoohan που παίζει τον ρόλο ενός μυστικού πράκτορα αιχμάλωτου τώρα σε ένα “χωριό”.

Η γενική πλοκή είναι πως ο πράκτορας παραιτείται από την υπηρεσία χωρίς να αποκαλύψει τους αληθινούς λόγους κι ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό. Μα αναισθητοποιείται στο διαμέρισμά του από κάποιο αέριο και ξυπνά πάλι στο διαμέρισμά του, μα τώρα βρίσκεται σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριό περιτριγυρισμένο από βουνά. Είναι αιχμάλωτος/κρατούμενος μα ελεύθερος μέσα στην περιοχή ενός μυστηριώδους χωριού κι έχει το Νούμερο 6. Ο κοινοτάρχης είναι ο Νούμερο 2 και αντιπροσωπεύει τον Νούμερο 1 που όμως παραμένει αθέατος. Αυτοί που τον κρατούν φυλακισμένο θέλουν να τον ανακρίνουν και να μάθουν γιατί παραιτήθηκε τόσο απότομα.

Το Χωριό είναι περιφραγμένο με διάφορα μέσα της τελευταίας τεχνολογίας κι έχει φύλακες κι έτσι ο Νo 6 εποπτεύεται στενά. Εκεί ζουν φυσιολογικά και άλλοι άνθρωποι κάθε τύπου από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Όποιος προσπαθεί να δραπετεύσει συλλαμβάνεται εύκολα. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν διότι, όπως αποκαλύπτεται στη συνέχεια, διάφοροι κάτοικοι είναι φύλακες.

Αρχικά φαίνεται πως ο Νo 6 θα μάθει περισσότερα για τους ορατούς και αόρατους φύλακες και θα ανατρέψει την κατάσταση προς όφελός του δραπετεύοντας. Συγχρόνως αντιστέκεται ακλόνητος στις προσπάθειές τους να τον κάνουν να μιλήσει και να δώσει εξηγήσεις. Αν υποχωρήσει και ομολογήσει ή αν δραπετεύσει, ξέρουμε, η περιπέτεια τελειώνει. Έτσι επεισόδιο μετά από επεισόδιο πλησιάζει πολύ κοντά στο ένα ή το άλλο αποτέλεσμα μα χωρίς να το πραγματώνει και ξαναρχίζει από την αρχή! Μα καθώς η σειρά προχωράει, τα επεισόδια γίνονται αρκετά παράξενα κι εντυπωσιακά. Η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη. Κάποιοι βρήκαν τη σειρά πολύ εκνευριστική σε ορισμένα επεισόδια. Οι περισσότεροι τη λάτρεψαν.

Κάποτε είσαι βέβαιος πως πρόκειται για ένα πραγματικό χωριό κάπου στην Ουαλία ή Σκωτία, κάποτε σου φαίνεται πως πρόκειται για ένα κατασκεύασμα των Σοβιετικών πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Η σειρά συνδυάζει στοιχεία δράματος, μυστηρίου, αναρχισμού, κατασκοπίας, επιστημονικής φαντασίας και παρόμοια και αφήνει τον θεατή να τα ερμηνεύσει. Να σημειωθεί πως και το τελευταίο επεισόδιο Fall Out δεν προσφέρει οριστική απάντηση.

Μία βασική ιδέα που διατρέχει όλη τη σειρά είναι η αντίθεση του ατόμου προς τη συλλογικότητα και η αταλάντευτη πίστη στον εαυτό του. Όπως λέει ο πρωταγωνιστής “Δεν θα κάνω καμία συμφωνία μαζί σας, δεν θα υποταχθώ, δεν θα γίνω ένα νούμερο. Έχω παραιτηθεί. Η ζωή μου είναι δική μου πιά”.

Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι “δική του” διότι είναι κρατούμενος στα στενά όρια του χωριού και δεν μπορεί να φύγει. Είναι δική του μόνο στο περιορισμένο πλαίσιο του χωριού. Έτσι πάλι βλέπουμε την ιδέα της ελεύθερης-περιορισμένης βούλησης.

Έτσι οι δύο αξίες μένουν ισορροπημένες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *