Ε1274: Ακρίβεια και δημοσκοπήσεις

Ε1274: Ακρίβεια και δημοσκοπήσεις

Πολλοί ίσως δεν το έχουν αισθανθεί ακόμα. Δηλαδή το ότι τα αγαθά και υπηρεσίες ακριβαίνουν. Θα το νιώσουν σύντομα, όσα λεφτά σε βοηθητικές επιδοτήσεις κι αν ρίξει στην αγορά η κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό, ένα εξάμηνο περίπου, ξένοι οίκοι προειδοποιούσαν πως θα εμφανιστεί πληθωρισμός, αναπόφευκτη άνοδος τιμών σε καύσιμα κάθε είδους, τρόφιμα και σχεδόν όλα τα εμπορεύματα. Είναι φυσικό πως μόλις αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς και το κόστος ενέργειας άλλων ειδών κι εμπορευμάτων.

Είναι μια πολύ φυσική αλυσιδωτή αντίδραση.

Και αυτή ήρθε τώρα μεγαλόπρεπα καθώς οι χώρες στην προοδευτική Δύση αισθάνονται πως η πανδημία του Covid-19 έχει κάπως τιθασευθεί.

Και αυτή ξεκινά με την ενέργεια η οποία, επειδή είναι ολιγοπωλιακή στην αγορά, αφού τα κράτη φλυαρούν αντί να προχωρήσουν σε γοργές μεταρρυθμίσεις προωθώντας ανελέητα τις οικολογικές μορφές και παραμερίζοντας το πετρέλαιο και τον λιγνίτη, το αυξανόμενο κόστος της δεν ελέγχεται εύκολα. Και αυτό πυροδοτεί την αλυσίδα του πληθωρισμού.

Αρχικά πάντα τέτοιες προειδοποιήσεις αντιμετωπίζονται ως “υπερβολές, απαισιόδοξες Κασσάνδρες” και παρόμοια. Όταν εμφανίζονται ως πραγματικότητα, λέγεται πως θα περάσει σύντομα η κρίση: είναι παροδική και αμελητέα.

Ίσως να υπάρχει ένα στοιχείο αισχροκέρδειας στον πληθωρισμό, όπως διατείνονται οι φωνακλάδες αναρχοαριστεροί πολιτικάντηδες και τα τρολ και οι “έγκριτοι” δημοσιογράφοι τους. Και οπωσδήποτε ο κοσμάκης θα έχει έναν πολύ δύσκολο οικονομικά χειμώνα – όχι μόνο λόγω υπο-θέρμανσης.

Και δικαίως στις δημοσκοπήσεις το οικονομικό ζήτημα μοιάζει τώρα να είναι πρωτεύον αφού η αυξανόμενη ακρίβεια διαβρώνει όλο και περισσότερα τα (χαμηλά κυρίως) εισοδήματα. Μα δεν υπήρξε αυτή τη φορά έντονη αισχροκέρδεια εκτός των παραγωγικών χωρών όπως η Ρωσία του Πούτιν. Εκεί ο “πρόεδρος” κάνει ό,τι θέλει , σχεδόν, έχοντας ευχαριστημένους και τους ολιγάρχες και τις Ένοπλες Δυνάμεις μα και την επίσημη αντιπολίτευση. Η δυσαρεστημένη αντιπολίτευση διώκεται ανελέητα. Στη φωτογραφία, που βρήκα στο Διαδίκτυο, είναι ο Πούτιν, πράκτορας της Κα Γκε Μπε, μα εδώ με ταυτότητα της Ασφάλειας της Ανατολικής Γερμανίας (Δρέσδη)!

Επανέρχομαι στα δικά μας διότι στη χώρα της τρελής ροδιάς οι φανφαρόνοι της κυβέρνησης δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται, ούτε θα καταλάβουν. Νομίζουν πως οι Εθνικές Εορτές με τις φανφάρες και τις παρελάσεις θα καλύψουν την εντεινόμενη ανησυχία του κοσμάκη.

Δυστυχώς ούτε οι τσιπριστές Συριζαίοι ούτε οι ψευτοκεντρώοι του Κινάλ μπορούν να προσφέρουν κάτι έστω και ελάχιστα καλύτερο από την παρούσα κυβέρνηση του “βλέπουμε και (δεν) κάνουμε”!

Ναι, είναι γνωστό πως η οικονομία μας είναι ρηχή, δίχως παραγωγικό βάθος σε βιομηχανία και αγροκτηνοτροφία. Εκτός από τη ναυτιλία, τον τουρισμό και 3 ή 4 μεγάλες μονάδες, τα άλλα είναι μικρομάγαζα. Και κάθε κυβέρνηση βολεύεται με τα δεδομένα που παραλαμβάνει εμμένοντας στην ιερή παράδοση του πελατειασμού και της Νομής της Εξουσίας, που είναι το κύριο ενδιαφέρον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *